Doberman
Un câine polițist și un excelent câine de pază
Dobermanul este mare, dar un câine foarte slab și atletic. Nu prea docil, puțin precaut cu străinii, ceea ce îl face un câine de pază perfect. Agil și activ, acest câine necesită o cantitate semnificativă de activitate fizică pe timpul zilei.
Țara de origine: |
Germania |
Clasificare FCI: |
Grupa a 2-a, Secțiunea 1 |
Temperament: |
Energic, Ascultător, Inteligent, Curajos, Loial, Atent, Încrezător |
Culori: |
Negru, Maro Ciocolatiu, Alb, Crem |
Greutate: |
Masculi: 40–45 kg, Femele: 32–35 kg |
Înălțime: |
Mascul: 66–72 cm, Femele: 61–68 cm |
Speranță de viață: |
de la 10 la 13 ani |
Cățelușii Doberman
Puii Doberman sunt foarte inteligenți și cooperanți. Dar ar trebui să-ți amintești întotdeauna că este o rasă destul de independentă și nu va deveni docilă. În timpul dresajului cu Dobermanul tău, ține cont că trebuie să găsești un punct comun cu cățelul tău – el trebuie să aibă încredere în tine și nu îi fie teamă de tine. Fii răbdător și calm – cățeii Doberman au nevoie de un stăpân și un profesor. Răsplătește-ți întotdeauna cățelul pentru un comportament bun și comenzi executate corect. Bunătățile gustoase pot fi o mare motivație în timpul sesiunilor de antrenament. Întrucât câinii Dobermani sunt de obicei foarte activi, au nevoie de o dietă care să le ofere suficientă energie pe tot parcursul zilei. Fiind o rasă mare de câini, ei pot experimenta displazie de șold, astfel încât o dietă cu adaos de glucozamină și condroitină poate fi o alegere excelentă. Valp Maxi este o hrană uscată completă și echilibrată pentru cățelușii din rase de câini de talie mare, care îi va oferi cățelușului tău toate substanțele nutritive necesare.
Nutriția Dobermanului
Câinii Dobermani sunt o rasă de câini extrem de sensibilă la orice deficiențe nutriționale. Dieta sănătoasă cu un nivel ridicat de proteine, toate vitaminele și mineralele necesare va asigura menținerea într-o formă excelentă a câinelui tău. Acești câini nu sunt prea pretențioși când vine vorba de mâncare – ar trebui să le placă atât mâncarea uscată, cât și cea umedă, dar vor prefera de obicei tipul de mâncare cu care sunt cel mai obișnuiți. Dacă vrei să schimbi dieta câinelui tău, nu uita de perioada de tranziție, în care vei amesteca noua formulă cu dieta actuală a acestuia. În acest fel, sistemul digestiv are șansa de a se obișnui cu noua formulă. Pe măsură ce Dobermanii se bucură de activitate fizică, vor avea nevoie și de o dietă bogată în proteine și mai bogată în calorii. Odată cu vârsta, nivelul de activitate al câinelui tău poate scădea, la fel ar trebui și cantitatea de calorii din dieta lui. Fiecare câine este diferit, așa că aportul zilnic de hrană ar trebui calculat în funcție de greutatea câinelui, stilul de viață și preferințele individuale.
DIGEST GIANT SENSITIVE | Hrană uscată completă Super Premium, hipoalergenică pentru câinii de talie mare cu sensibilități digestive
OPUS FARM | Hrană uscată completă Super Premium, fără cereale, pentru câinii activi cu sisteme digestive sensibile
Descriere detaliată a Dobermanilor
Dobermanul este o alegere excelentă pentru un câine de pază. Acești câini sunt de obicei precauți cu străinii și au reflexe rapide. Loiali stăpânilor lor, dar au nevoie de un bun dresaj.
Origine
Primele înregistrări ale crescătorilor de Doberman datează din 1880. Karl Friedrich Louis Dobermann a fost primul crescător, iar rasa a fost numită după el Rasa a fost creată ca urmare a încrucișării mai multor rase, pe care Karl Friedrich Louis Dobermann le-a ales în principal pe baza aspectului. Probabil că strămoșii ciobănescului german modern au avut cea mai mare influență asupra formei corpului și aspectul general al Dobermanilor. După moartea lui Dobermann, Otto Goeller a preluat programul de reproducere și a adăugat finisaje care au consolidat aspectul Dobermanilor moderni.
Aspect
Câinii Dobermani puternici și ageri sunt cunoscuți pentru forma lor suplă. Dobermanii sunt denumiți în mod obișnuit câini echilibrați, pentru unii pot părea destul de intimidanți. Timp de mulți ani, Dobermanii au avut urechile și coada tăiate. Pe măsură ce procedura a fost interzisă, câinii și-au recăpătat urechile și cozile lungi în mod natural. Dobermanii au capul subțire și ochii de culoare închisă, în formă de migdală. Blana Dobermanului este de obicei într-o culoare neagră sau maro. Culoarea blănii albe, albastre sau crem este mult mai puțin frecventă la această rasă.
Comportament
Dobermanii sunt cunoscuți pentru caracterul și temperamentul lor puternic. Această rasă de câini este extrem de rezistentă, foarte energică și activă și are o mare toleranță la durere. Lângă stăpânul potrivit, Dobermanul devine un tovarăș loial și colectat, dar vigilența lui îl face un foarte bun câine de bază. Câinii din această rasă se atașează de obicei de un om, dar rămân prietenoși cu ceilalți membri ai familiei. Dobermanii sunt foarte protectori cu copiii, ceea ce poate deveni o pacoste dacă va trebui să-ți lași copilul cu o dădacă sau un prieten apropiat. Această rasă de câini se poate bucura de compania oamenilor, precum și a altor animale.
Cerințe
Cu istoria lor lungă drept câine de lucru, Dobermanii au nevoie de multă activitate fizică pe tot parcursul zilei. Câinii din această rasă se bucură de compania stăpânilor lor și, dacă sunt izolați de oameni și alte animale, pot manifesta un comportament agresiv. Rasa aceasta necesită o bună pregătire cu o persoană care poate face față unui astfel de câine temperamental.
Îngrijire zilnică
Părul scurt și lucios este foarte ușor de îngrijit. Dobermanii nu năpârlesc mult, însă părul lor scurt și rigid se poate lipi de orice îmbrăcăminte sau mobilier. Un periaj săptămânal poate reduce cantitatea de fire de păr pe care câinele tău îl va lăsa prin casă. Pentru a curăța blana câinelui, o poți șterge pur și simplu cu o mănușă de cauciuc sau un prosop umed. Dacă observi că unghiile câinelui tău devin prea lungi, nu uita să i le tai. După o plimbare lungă, aplică un balsam hidratant pe lăbuțele animalului tău de companie. Verfică, de asemenea, urechile câinelui și zona de sub ochi.