Câinele Samoied
Câinele zâmbitor din nord
Colțurile gurii unui Samoied, asociate cu pigmentarea întunecată în jurul ochilor ușor înclinați, conferă câinilor din această rasă o față fericită semnificativă. Este una dintre cele mai prietenoase rase de câini din nord.
Țara de origine: | Siberia |
Clasificare FCI: | Grupa a V-a, Secțiunea 1, Spitz |
Temperament: | Vioi, Încăpățânat, Sociabil, Jucăuș, Atent, Prietenos |
Culoare: | Alb |
Greutate: | Mascul: 20–30 kg, Femelă: 16–20 kg |
Înălțime: | Mascul: 53–60 cm, Femelă: 48–53 cm |
Speranța de viață: | de la 12 la 14 ani |
Cățelușii Samoiezi
Puii Samoiezi sunt rapizi și dornici de a învăța. În timp ce îți dresezi Samoiedul, s-ar putea să observi că un cllicker este deosebit de util. De asemenea, poți să-i oferi câinelui tău o motivație sub formă de bunătăți gustoase. Puii Samoiezi se pot plictisi rapid, ceea ce duce la frustrare, așa că nu suprasolicita câinele. Este mai bine să planifici lecții mai scurte, dar mai frecvente. Samoiedul are nevoie de un profesor blând, dar consecvent. Puii Samoiezi ar trebui să fie socializați la o vârstă fragedă, ceea ce le va îmbunătăți mult comportamentul în preajma altor animale și îi poate învăța cum să reacționeze în anumite situații. Samoiedul este o rasă de câini activă, însă trebuie să fii atent la articulațiile cățelușului tău. Nu suprasolicita cățelul, deoarece articulațiile cresc și se dezvoltă până la vârsta de 15 luni. Samoiezii sunt oarecum predispuși la displazie de șold, așa că poți adăuga niște glucozamină și condroitină în dieta câinelui tău.
Nutriția Samoiedului
Câinii cu blana albă au probabilitate mai mare să experimenteze diverse alergii, inclusiv alergii alimentare. Formula blândă, fără gluten, poate fi o alegere fantastică pentru un Samoied. La câinii din această rasă trebuie să fii atent la nivelul de cupru și beta-caroten din dieta cu care îl hrănești – formulele cu niveluri prea ridicate din oricare dintre aceste ingrediente pot duce la decolorarea blănii câinelui. Câinii Samoiezi sunt o rasă activă, dar nu uita că fiecare câine este diferit. Atunci când alegi o dietă, te bazezi pe masa corporală, vârsta și preferințele individuale ale câinelui tău. Pentru a avea grijă suplimentară de pielea și blana animalului, poți crește aportul de acizi grași Omega-3 și Omega-6, cunoscuți pentru influența lor pozitivă asupra stării pielii și a părului.
DIGEST SENSITIVE | Hrană uscată completă Super Premium, fără gluten, pentru câini cu sensibilități digestive sau predispuși la alergii
OCEAN CARE SENSITIVE | Hrană uscată completă Super Premium, fără gluten, cu o singură sursă de proteină animală
Descriere detaliată a Samoiedului
Se crede că acești câini sunt stăpânii evitării conflictelor cu alte animale de companie. Samoiezii se înțeleg de obicei bine cu alte animale, mai ales dacă au fost socializați corespunzător când erau pui. Ei iubesc activitatea fizică, dar vor sta cu plăcere în brațele stăpânilor lor.
Origine
Cu mii de ani în urmă, triburile nomade au folosit câini de tip Spitz drept câini de sanie și de păstor. Tribul Nenet, cunoscut și sub numele de tribul Samoiedic, este responsabil pentru creșterea primilor câini samoiezi. Samoiezii au trăit împreună cu oamenii lor, ceea ce a condus la crearea unei rase de câini foarte sociabilă. Samoiezii au devenit cei mai faimoși la începutul secolului al XIX-lea și al XX-lea, când mulți exploratori polari au adus acasă acești câini albi, nordici, din călătoriile lor. Așa și-au găsit drumul câinii Samoiezi către Ernest Kilburn-Scott, un zoolog britanic, despre care se crede că este primul crescător european. Primii câini Samoiezi au fost prezentați în Europa în timpul unei expoziții la Leeds în 1893. Din anul 1909, Samoied este numele oficial al rasei.
Aspect
Samoiedul este un câine de talie medie de tip Spitz, cu multe trăsături distinctive. Câinii din această rasă au o blană lungă și pufoasă, cu smocuri mari de păr pe gât, umeri și cu păr gros pe coadă și pe spatele picioarelor posterioare. Câinii Samoiezi au un cap triunghiular cu un bot ascuțit, nasul drept și urechi ascuțite, acoperite cu blană densă. Au ochii depărtați, ușor înclinați și împerecheați, cu piele închisă la culoare în jurul gurii ușor ridicate, ca și când ar zâmbi. Coada Samoiedului este curbată în sus, cu vârful atingându-i spatele. Blana Samoiedului este, în pricipiu, albă, dar poate să prezinte și ușoare semne de crem sau culoarea biscuitelui.
Comportament
Rasele de câini din nord au trasul de sanie în sânge. Samoiedul nu are nevoie de mult antrenament pentru a trage orice sanie. Câinii din această rasă sunt foarte activi și sunt însoțitori grozavi de antrenamente. Câinii Samoiezi se înțeleg cu copiii și se pot obișnui cu ușurință cu viața de oraș, atâta timp cât le oferi suficientă activitate în timpul zilei. Aceștia se atașează foarte tare de stăpânii lor și se împrietenesc rapid cu strănii. Ia în considerare faptul că Samoiezii sunt destul de vocali și zgomotoși, ceea ce poate fi problematic pentru vecinii tăi.
Cerințe
Samoiedul este un câine energic și activ, care necesită o cantitate suficientă de activitate fizică pe tot parcursul zilei. Câinii Samoiezi pot rezista cu ușurință la temperaturi de îngheț, însă blana lor groasă poate deveni problematică în timpul zilelor călduroase de vară. Nu îți duce câinele la plimbări lungi în căldură, ci lasă orice activitate fizică pe seară, când este mai răcoare.
Îngrijire zilnică
Blana groasă, albă, este destul de ușor de păstrat în stare bună. Samoiedul are nevoie de periaj săptămânal, în timpul perioadei de năpârlire ai putea să fi nevoir să îți periezi câinele în fiecare zi. Unii câini din această rasă năpârlesc doar o dată pe an. Poți scăpa de murdărie, nisip sau frunze blocate în părul câinelui tău periând ușor peste ele. Cel mai bine este să îi faci baie Samoiedului atunci când este foarte murdar sau urât mirositor. Verifică urechile câinelui și dacă zona de sub ochi este curată. În timpul plimbărilor lungi, câinii Samoiezi își ascut unghiile suficient, astfel încât să nu fie nevoie să i le tai. După aceste plimbări, aplică balsam hidratant pe lăbuțele câinelui.